CERM softver uspješno je zaživio u tiskari Etikgraf

Kada tvrtka u temelje svog poslovnog opredjeljenja ugradi implementaciju najsuvremenije tehnološke opreme i operativnih rješenja, priča o uspjehu neće izostati. Upravo je to slučaj s tiskarom Etikgraf iz Sv. Petra u Šumi koja na tim temeljima već 37 godina uspješno gradi svoju priču zbog čega je danas na tržištu prepoznata po etiketama vrhunske kvalitete i mogućnosti realizacije i  najzahtjevnijih proizvoda.
Svom su portfelju ofsetnih, flekso i digitalnih tiskarskih strojeva nedavno dodali novu vrijednost povezavši ih kroz CERM softversko rješenje specijalizirano za industriju etiketa i ambalaže.

Belgijska tvrtka CERM nudi pametna MIS softverska rješenja koja imaju za cilj poboljšati  produktivnost tiskare. Rješenje je osmišljeno na način da udovolji specifičnim potrebama industrije tiska etiketa iz role i ambalaže. U našoj regiji već četiri godine mi smo ovlašteni partner.
CERM surađuje s vodećim tvrtkama u industriji tiska etiketa, a suradnja uključuje: proizvođače podloga, konvencionalnih tiskarskih strojeva, strojeva za digitalni tisak i doradu, proizvođače alata i tiskovnih formi te mnoge druge.
Zahvaljujući 40 godina iskustva u industriji etiketa i ambalaže CERM danas nudi vrhunsko fleksibilno rješenje za sve tvrtke koje posluju u ovom segmentu.

Sve o izazovima implementacije rekla nam je gđa Marina Klanjac Gubić, CEO tvrtke Etikgraf. 

Može li se danas uspješno poslovati bez softvera?

U današnjem poslovnom okruženju softver igra jednu od ključnih uloga u olakšavanju i optimizaciji različitih poslovnih procesa. Usudila bih se reći da je to u našoj industriji još naglašenije.
Softverske aplikacije omogućavaju automatizaciju rutinskih zadataka, bolje upravljanje resursima i podacima te brže donošenje odluka na temelju analize informacija. Tvrtke koje se uspješno digitaliziraju imaju tendenciju biti agilnije, konkurentnije i sposobnije za postizanje veće razine zadovoljstva klijenata. Nadam se da smo jedna od njih!

Što je presudilo da to bude baš CERM? Jeste li ranije već koristili neko softversko rješenje?

Imali smo uspostavljen određeni operativni sustav, no ne na toj razini digitalizacije što je zadnjih godina počelo predstavljati sve veći problem. Velika količina podataka, proizvoda, kupaca, materijala i zahtjeva više nije trpjela improvizaciju, trebalo nam je sustavno rješenje pomoću specijaliziranog softvera.
Odlučeno je da to bude CERM. Što je presudilo? Ne znam, možda intuicija!
Tijekom godina pratili smo različite MIS softvere i kod svakog nam je nešto ili nedostajalo ili bilo previše toga, stoga je odluka pala na CERM kojeg koristimo na engleskom jeziku.

Kako danas s CERM-om izgleda vaš proizvodni proces? Gdje vidite najveća poboljšanja? 

Naša proizvodnja se zapravo i nije posebno promijenila jedino su usvojeni drugačiji koraci – sve što je prije bilo bilježeno ručno, zamijenjeno je digitalnim. No, to nije mali posao jer je svaku i najmanju sitnicu najprije bilo potrebno digitalizirati, tj. ubaciti u sustav.
Sada je praćenje zaliha moguće u realnom vremenu, a upravljanje proizvodima poboljšano. Iako smo mala tvrtka, postavljen je temelj za rast.

Kako je prošla implementacija? Koliko traje cijeli proces te u kojoj ste mjeri morali radite prilagodbe u proizvodnji?

Implementacija je, budimo iskreni, bila zaista izazovan proces. Morali smo uvesti značajne promjene unutar svih sektora uključujući grafičku pripremu, proizvodnju, nabavu i financije. Cijeli proces zahtijevao je znatno vrijeme i trud, uz neizbježni stres.
S internim smo pripremama krenuli nekoliko mjeseci prije nego što smo uopće dogovorili hodogram s CERM-om i Grafik.net-om, a od samog dogovora do „dana D“ kada smo isključili stari sustav i svu proizvodnju prebacili na novi, prošlo je otprilike godinu dana.
Najnaporniji je zapravo bio period prvih nekoliko mjeseci od pokretanja sustava. Tek smo nakon toga prodisali i saživjeli se s novim načinom rada.

ETIKGRAF tisak

Je li softver integriran sa svim strojevima koje imate u proizvodnji i na kojem stupnju automatizacije?

Softver je integriran sa svim strojevima u našoj proizvodnji. Stupanj automatizacije varira ovisno o tipu stroja pa su, primjerice, doradni strojevi spojeni s CERM-om putem senzora koji bilježe potrošnju materijala, status proizvodnje i operatera u realnom vremenu. S druge strane, digitalni strojevi povezani su putem standarda JDF, što omogućuje postizanje znatno naprednijeg stupnja automatizacije.

Jeste li se povezali s dobavljačima ili kupcima?

Već dugi niz godina, s određenim smo kupcima povezani putem EDI (Electronic Data Interchange) sustava za elektroničku razmjenu strukturiranih poslovnih dokumenata. Taj segment predstavljao je jedan od najzahtjevnijih aspekata tijekom prijelaza na novi softverski sustav. Kako bismo osigurali glatku tranziciju, uključili smo i treću stranu kao podršku CERM-u. Prije gašenja starog i pokretanja novog sustava, odrađeno je dugotrajno testiranje.
S dobavljačima se nismo izravno povezali jer smatram da smo ipak premala tvrtka za taj nivo poslovanja nabave, ali pojednostavljenje primitka materijala postignuto je kroz korištenje ASN datoteka (Advance Shipping Notice).

I za kraj, što je po vašem mišljenju ključ uspješnog korištenja softvera u proizvodnji etiketa?

U konačnici, ključna uloga u ispravnom funkcioniranju softvera ipak ostaje na ljudskim resursima. Samo interakcija i predanost svih uključenih omogućava softveru da zaživi.

IMG 2743

Tagovi: Cerm

GRAFIK.NET

Osjetite boje - Istražite mogućnosti - Otkrijte savršenstvo - 25 godina s vama

CTP I KONVENCIONALNI TISAK

CTP osvjetljivači - Razvijačice - Izlagači uređaji i ostali alati - Fleksografski sustavi - Mjerni instrumenti - Proofing - CTP ploče i ostali repromaterijal

Digitalni tisak

Inkjet digitalni tiskarski strojevi - Inkjet strojevi velikog formata - Elektrofotografski c/b digitalci - Kolor digitalci - Boje i ostali repromaterijal

Dorada

Bigerice – Falcerice – Laminatori – Rezačice - Strojevi za uvez - UV lakiranje - Dorada iz role - Izrada kartica - Multifunkcijski strojevi za doradu - Ostala doradna oprema

Produkcijski softver

Softverska rješenja i programski paketi za pripremu tiska, konverziju boja i probne otiske za ambalažni i komercijalni dio tiskarske industrije - MIS/ERP sustavi za upravljanje poslovnim procesima

Strukturno kabliranje

Računalne mreže, audio i video sustavi, konferencijski sustavi, usluge tehničke podrške

GRAFIK.NET D.O.O.

Trnjanska cesta 114
10000 ZAGREB
HRVATSKA
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
T +385 1 6137 414
ugp member badge1 350px

POŠALJI PORUKU

PRATITE NAS

  

Kolačiće koristimo za prilagođavanje sadržaja web mjesta, značajki društvenih medija i analizu prometa. Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi ove web stranice s našim oglašivačkim i društvenim medijskim partnerima.