BG REKLAM - “SVE POD JEDNIM KROVOM“

BG Reklam (BG Reklam d.o.o., Belgrade, Serbia) je od samog početka fokus svoje proizvodnje stavio na Permanent POS proizvode. Riječ je o kompleksnim i zahtjevim proizvodima za koje su potreban tisak i dorada samo manji segment ukupnog proizvodnog procesa. BG Reklam kompletnu proizvodnju ima in-house, a za proizvodne operacije se koriste isključivo tehnologije renomiranih zapadnoeuropskih proizvođača.

Najnovije ulaganje BG Reklama su Durst UV P10 200 i ZUND G3 XL-3200 sa najnovijim 3,6kW ruterom koji su instalirani od strane regionalnog zastupnika globalnih brandova, tvrtke Grafik.net (Grafik.net d.o.o., Zagreb, Croatia).

Riječ je unapređenju postojećih procesa, „upgradeu“ koji će ubrzati proizovdnju i podići razinu kvalitete. U razgovoru s direktorom g. Lukom Stanićem saznali smo više tvrtci, načinu organizacije, pristupu proizvodu, njegovoj kvaliteti i pozicioniranju tvrtke na tržištu zapadne Europe.

Od kada „BG REKLAM“ posluje i koji su Vaši primarni proizvodi?

Firma postoji od 2001. godine. Osnovana je od strane g. Marka Kukića koji je vlasnik firme i od samog starta se bavi proizvodnjom POS materijala. Od početka se drugačije pozicionirala u odnosu na većinu konkurencije tada, s fokusom na isključivo Permanent POS. To je nešto što je ostalo do danas. Naravno, u međuvremenu je ubačeno mnogo materijala i usvojene su nove tehnologije, ali dalje nam je fokus isključivo na Permanent POS proizvodima.

Na koji ste način razvijali firmu u smislu organizacije i tržišta?

Uz jasan fokus na proizvod, politika firme je da radimo isključivo s multinacionalnim kompanijama. Što se tiče tržišta, u startu je to bilo bila regija Adria-Balkan. Radili smo uglavnom za FMCG (fast moving consumer goods) industriju.

Od 2007. godine vlasnik firme izlaže na sajmovima, najviše u Nemačkoj, ali i u Londonu, Milanu, Parizu, Barseloni. U to vreme kreće da pravi oblik svoje buduće razvojne strategije. Prvi preduslov je bio povećanje kapaciteta i tako smo došli do ove fabrike koja je u našem vlasništvu. Sledeća je bila profesionalizacija menadžmenta i njegova odluka je bila da se vremenom povlači iz operativnog bavljenja ovim poslom. Treći deo strategije je bio pozicioniranje firme na zapadnoevropskom tržištu, dakle defokus s postojećeg tržišta koje smo tada pokrivali i potpuni fokus ka Zapadnoj Evropi.

Što se tiče organizacije, ovde od samog početka implementira Kajzen sistem. Više puta smo bili sertifikovani za različite delove Kajzena, a dva puta su dolazili stručnjaci iz Japana i ocenjivali celu fabriku. Prilikom drugog posjeta nisu imali komentare u vezi toga što treba popraviti, tj. imali su komentar da smo firma u Istočnoj Evropi koja je najdalje došla s implementacijom Kajzena. Konstantno radimo obuke svih zaposlenih. Kada je Kajzen u pitanju to je nešto što je stvarno u DNK firme.

Na kojim ste sve tržištima prisutni? Na Vašim web stranicama stoji podatak o prisutnosti na više od 20 tržišta.

Da, ukupno izvozimo na preko dvadeset tržišta. Na primer na tržištu Češke i Slovačke imali smo jako dobar projekat za British American Tobaccom, međutim nemamo direktan fokus na ta tržišta. Ono gde zaista imamo ozbiljnu investiciju u smislu prodaje i marketinga su Nemačka, Austrija, Švajcarska, Velika Britanija, te Beneluks i Skandnavija.

U Beču imamo kancelariju koja funkcioniše po principu show-rooma. Tamo organiziramo sastanke i prezentujemo naše proizvode. Često je ljudima do Beča lakše doći nego do Beograda. Otvorili smo kancelariju u Londonu početkom ove godine za sve klijente koji su u Velikoj Britaniji i do kraja godine je plan da otvorimo kancelariju u Hamburgu jer su sticajem okolnosti skoro svi klijenti iz Nemačke u Hamburgu (Philips, BAT, Philip Moriss i dr.). Amsterdam i Stockholm trenutno nisu u planu osim ako se ne razvije tržište u tim područjima. Ideja je da dodtano razvijamo Hamburg i London.

BG REKLAM 017

Koliko zaposlenih imate i kako se taj broj mijenjao do danas? Koja je struktura kadra po stručnoj spremi?

Firma konstantno raste od osnivanja. Trenutno nas je oko 170, od čega je najveći deo, naravno u proizvodnji, što to je zaista jedan od najvećih izazova trenutno. Kad odete s lokalnog tržišta na tržište Nemačke, sve je 10, 50 ili 100 puta veće. Samim tim potreba za novim kapacitetima je ogromna, tako da nas je pre par godina bilo šezdesetak, a sad nas je 170.

Ako krenemo od proizvodnog tima, to su uglavnom ljudi sa završenim ekonomskim fakultetom ili fakultetom koji je vezan za biznis ili marketing. U timu za projektovanja imamo tri industrijska dizajnera koji su završili industrijski dizajn. Trenutno imamo i 12 mašinskih inženjera sa završenim mašinskim fakultetom. Što se tiče top menadžementa, tu je poprilično šaroliko internacionalno iskustvo. Ja sam završio master u Parizu za biznis, kolega iz prodaje je završio biznis na američkom univerzitetu, kolega iz finansija u Moskvi i Mančesteru. Grafički operateri uglavnom završavaju više ili strukovne škole, a u proizvodnji su uglavnom zaposlenici sa srednjom stručnom spremom, ili višom ako su upućeniji za neki deo u samoj proizvodnji. Slobodno mogu da kažem da je trećina kadra visokoobrazovana.

Koji su glavni razlozi za ulaganje u baš ovu opremu - DURST i ZUND?

Od samog početka jedna od stvari na kojoj vlasnik insistira je da sva tehnologija koju koristimo bude isključivo iz Zapadne Evrope. To nije samo slučaj za mašine već i za repromaterijal. Mi nemamo kopromisa što se tiče kvalitete - to apsolutno mora da bude top kvalitet u kategoriji o kojoj pričamo. U isto vreme to mora da budu ozbiljne industrijske mašine koje su spremne na rad 24/7 i koje mi biramo u odnosu na povećanje kapaciteta i porudžbina naših klijenata. Ova tehnologija se savršeno uklapa u sve što naši klijenti očekuju. Nije nam ideja da imamo velik broj klijenata, već da imamo klijente sa kojima smo najdublje moguće ušli u saradnju, gde se jako dobro poznajemo, gde razmenjujemo znanja i savetujemo jedni druge. Isto to želimo da preslikamo na našu saradnju s dobavljačima. U ovom se slučaju zaista dobro poznajemo s Grafik.net-om i to je razina poverenja koja zaista mnogo znači.

BG REKLAM 010

Znači prilikom investicije uloga Grafik.net-a kao pouzdanog dobavljača je bila značajna?

Definitivno, bez svake sumnje. Kada se odlučujete za tako veliku investiciju zaista sve uzmete u obzir, a na kraju presudi partnerski odnos koji imate s ljudima. Kada je mašina ovako kvalitetna kao što su ove i kada imamo odnos s partnerima kao što imamo u ovom slučaju, to je sigurno pomoglo pri odabiru, ali pre svega nam pomaže u svakodnevnom poslu i u izazovima u kojima se stalno susrećemo.

Ovu investiciju planiramo s g. Deanom Tolpom iz Grafik.net-a već više od godinu dana. Dogovaramo se, raspravljamo što je bolje - a što lošije. Sjajno je kada mi dobavljač otvoreno kaže i što mi realno ne treba. Tada apsolutno imam poverenja kad mi kaže - „To je to!“. Upravo taj odnos mi očekujemo i trudimo se izgraditi sa našim dobavljačima.

Koristite li znanja i druge usluge koje su dostupne putem Grafik.net-a?

Apsolutno da, pored organiziranja poseta DRUST-u koje nam jako bitne kako za iskustvo operatera, tako i za uvid u tehnološke trendove jer tamo ide i vlasnik firme i tehnički direktor, imali smo i različita predavanja u Zagrebu te posete akademijama u organizaciji Grafik.net-a.

Koje izazove pred vašu proizvodnju stavljaju najveći globalni brendovi i na koji način se to reflektira na opremu koju nabavljate? Razlikuju li se tehnološki DURST i ZUND od konkurencije u smislu toga da vam olakšavaju radne operacije prilikom realizacije proizvoda?

Svakako da, jedan od izazova s kojima se susrećemo su konstantno novi zahtevi i nova očekivanja koja dobivamo od svih klijenata. Potrebna je zaista velika fleksibilnost proizvodnje na dnevnom nivou. Konkretno, ako pričamo o DURST-u funkcionalnosti koje nudi UV P10 200 nam mnogo znače. Prvenstveno da u jednoj mašini imamo neku vrstu one-stop-shopa i mogućnost da odgovorimo na sve zahteve klijenata. Bilo bi apsolutno nemoguće kada bi za sve zahteve klijenata bilo potrebno pet mašina za digitalnu štampu. DURST je upravo to što nama mnogo pomaže u smislu fleksibilnosti, a u isto vreme i kapaciteta, tj. brzine koju mašina postiže.

Ista je stvar sa ZUND-om. Jedno od unapređenja od tehnologije koju smo do sada koristili je način sečenja i kvaliteta obrade. Korištenjem ZUND-a nigde nema dodatnih ručnih obrada. Naravno, unapređena je i brzina rada uz sve funkcionalnosti koje smo imali ranije. Sve je to ono što nama olakšava postizanje fleksibilnosti koju imamo prema klijentima, a istovremeno tehnološki savršeno odgovara fabrici u svakom trenutku.

Radite za top brendove, što za Vas znači kvaliteta i ime DURST?

Što se tiče kvaliteta koju klijenti zahtevaju od nas, nikada nismo imali bilo kakav negativan komentar ili problem. To što radimo na DURST-u uvek je bilo izvrsno ocenjeno. Ono što je meni bitno je kada počinjemo saradnju s novim klijentom to uvek uključuje i posetu fabrici. Naravno, tada pokazujemo tehnologije koje koristimo i komentari su uvek pozitivni. Svako zna za DURST i svakome je jako drago da mi koristimo DURST kao brend. To uvek bude pozitivno tako da DURST uvek koristi kao marketinški plus.

BG REKLAM 013

Dorada je presudan faktor za kvalitetu finalnog proizvoda. Kada je Vaša odluka prevagnula za ulaganje u ZUND?

Odluka je vezana uz funkcionalnost koju ZUND nudi. To je nešto sasvim novo u odnosu na ono što smo imali do sada i zaista dolazi od zahteva klijenata koje imamo, ali i od potrebnih kapaciteta s obzirom na značajan rast u proteklom periodu. Više smo puta imali prezentacije i bili smo u fabrici ZUND u Švajcarskoj. Tom smo prilikom testirali funkcionalnost u radu pri različitim brzinama, na različitim materijalima, debljinama i načnima obrade (bitna je bila obrda ruterom / frezanje). Jednostavno ZUND ispunjava sve zahteve naše proizvodnje i zahteve koje pred nju stavljaju naši klijenati. Jako nam je bitno da prototajp bude identičan seriji bilo da je ona pet ili pet hiljada novih proizvoda. Tako da su podjenako bitni brzina, kvalitet i preciznost.

Koji je vaš glavni „adut“ uspjeha na Zapadu?

Najbitniji faktor našeg uspeha je brzina ili preciznije fleksibilnost. Uz to se podrazumeva i kvalitet gde ne zaostajemo za bilo kojom firmom iz Zapadne Evrope. Možda najbitnija stvar zbog koje smo fleksibilniji od većine konkurenata je to što insistiramo da sve imamo pod jednim krovom - in house. DURST i ZUND se savršeno uklapaju u sve što naši klijenti očekuju od nas, a mi isto očekujemo od naših dobavljača i partnera poput Grafik.net-a s kojima sarađujemo.

GRAFIK.NET

Osjetite boje - Istražite mogućnosti - Otkrijte savršenstvo - 20 godina s vama

CTP SUSTAVI

CTP osvjetljivači - Razvijačice - Izlagači uređaji i ostali alati - Fleksografski sustavi - Mjerni instrumenti - Proofing - CTP ploče i ostali repromaterijal

Digitalni tisak

Inkjet digitalni tiskarski strojevi - Inkjet strojevi velikog formata - Elektrofotografski c/b digitalci - Kolor digitalci - Boje i ostali repromaterijal

Dorada

Bigerice – Falcerice – Laminatori – Rezačice - Strojevi za uvez - UV lakiranje - Dorada iz role - Izrada kartica - Multifunkcijski strojevi za doradu - Ostala doradna oprema

Produkcijski softver

Softverska rješenja i programski paketi za pripremu tiska, konverziju boja i probne otiske za ambalažni i komercijalni dio tiskarske industrije - MIS/ERP sustavi za upravljanje poslovnim procesima

Strukturno kabliranje

Računalne mreže, audio i video sustavi, konferencijski sustavi, usluge tehničke podrške

GRAFIK.NET D.O.O.

Odranska 1/1
10000 ZAGREB
HRVATSKA
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
T +385 1 6137 414
ugp member badge1 350px

POŠALJI PORUKU

PRATITE NAS

  

Kolačiće koristimo za prilagođavanje sadržaja web mjesta, značajki društvenih medija i analizu prometa. Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi ove web stranice s našim oglašivačkim i društvenim medijskim partnerima.