Kvaliteta, brzina, stabilnost razlozi zašto Tiskara Grafing već treći put investira u Kodak CTP

Za biti konkurentan, imati održivu proizvodnju, ispunjavati zahtjeve za kvalitetom te zahtjeve kupaca nije moguće bez adekvatnog ulaganja u strojeve i opremu. Kada je u pitanju Tiskara Grafing iz Zagreba nema dilema, već 15 godina vjeran je korisnik Kodak CTP-a. „Kada je nešto kvalitetno i ulijeva povjerenje nema razloga za promjenom“, rekao nam je Saša Cizel, koji je zajedno s bratom Sinišom suvlasnik Tiskare Grafing u kojoj je nedavno instaliran novi Kodak CTP Trendsetter, kojeg je isporučila i instalirala tvrtka Grafik.net.

Prenosimo u cijelosti intervju objavljen u časopisu Print Magazin.

S obzirom da je ovo prvi posjet Print Magazina Tiskari Grafing, upoznajte nas ukratko s  tvrtkom.

Tiskara Grafing posluje već gotovo 30 godina. Tvrtku je osnovao naš otac, a u samim počecima nudila je samo usluge sitotiska i izrade žigova. S godinama te u skladu s kretanjima na tržištu naš se fokus mijenjao. U međuvremenu smo posao preuzeli brat i ja i danas smo tiskara koja primarno nudi usluge ofsetnog i digitalnog tiska. Imamo 50 zaposlenih i proizvodni pogon koji čini zaokruženu tehnološku cjelinu koja nam omogućuje realizaciju ukupnog procesa proizvodnje ambalaže, od pripreme, preko tiska do dorade, ali i ostalih tiskanih proizvoda.
Pratimo tehnologiju te se trudimo implementirati novitete koji će unaprijediti proizvodne procese, ali i pojednostaviti i olakšati rad našim djelatnicima. No, osim u strojeve veliku pažnju i znanje ulažemo i u ljude jer oni su ipak najvažnija karika u lancu. Iako kao i svi muku mučimo sa zaposlenicima, mislim da imamo dobru ekipu koja je spremna brzo i kvalitetno riješiti i najkompleksnije zadatke.

Glavni povod za ovaj razgovor je nedavna instalacija Kodak CTP sustava za osvjetljavanje ploča Trendsetter Q400 SCU X speed. No, ovo nije vaš prvi Kodak CTP. Kada ste u proizvodnju uveli Kodak CTP tehnologiju i zašto?

U početku smo koristili vanjsku uslugu osvjetljavanja filmova i CTP ploča, no na taj način nismo mogli kontrolirati kvalitetu i rokove i stoga smo se odlučili na investiciju u vlastiti CTP.
Nakon istraživanja tržišta, odluka je pala na Kodak tehnologiju, koja je već tada bila lider na svjetskom tržištu. Moram istaknuti da je kod odluke značajnu ulogu igrala i činjenica što imamo lokalnu servisnu podršku tvrtke Grafik.net, ovlaštenog distributera Kodak CTP tehnologije.
Početkom 2008. godine Grafik.net nam je instalirao prvi Kodak CTP sustav -  Magnus 400 koji je imao produktivnosti od 12 B2 ploča na sat. Nakon njega instalirali smo workflow Kodak Prinergy Evo i Kodak Preps za impoziciju.
Vrlo brzo smo usvojili novu tehnologiju i među prvima u Hrvatskoj u proizvodnju implementirali ekološko rješenje besprocesne ploče Kodak Thermal Direct. Na taj način napravili smo iskorak u produktivnosti, a posebno u kvaliteti kroz softversko rješenje DIPS On Line sustav kojim smo povezali grafičku pripremu s tiskarskim strojem. Rezultat je bio skraćeno vrijeme pripreme na stroju, smanjenje broja makulatura i ponovljivost.
Svi ti benefiti doveli su do porasta broja naloga, odnosno broja zadovoljnih kupaca koji su obnavljali narudžbe.
Kako smo se kroz vrijeme uvjerili u pouzdanost Grafik.net-a i Kodak Squarespot CTP tehnologije, polovinom 2015. ulazimo u novi investicijski ciklus i naručujemo novi CTP - Kodak Magnus 400 MCU F koji je imao automatsko odvajanje papira, automatsko ulaganje i izlaganje s kazetama, automatsko bušenje ploča, sve u liniji i koji je proizvodio 38 B2 ploča na sat. Tada smo i nadogradili produkcijski workflow na Kodak Prinergy s visokim stupnjem automatizacije i upravljanja bojama.

Grafing 00001

Kodak CTP tehnologiju, dakle, odlično poznajete. Koje su vam karakteristike i mogućnosti uređaja bile bitne kod odluke o investiciji u novi Kodak CTP?

Kako su nam EU fondovi s grantovima omogućili prihvatljiv način financiranja, što se poklopilo i s našim investicijskim ciklusom, odlučili smo modernizirati tiskaru i investirati u novi tiskarski stroj i novi CTP. Što se tiskarskog stroja tiče došao nam je Heildelberg Speedmaster XL 75, a što se CTP-a tiče tu je Kodak Trendsetter Q400 SCU X koji sa svojom produktivnošću od 50 ploča na sat može pratiti novi ofsetni stroj. S ova dva stroja koja smo povezali sada smo u mogućnosti odraditi poslove i za najzahtjevnije kupce, bez straha u pogledu kvalitete. Isto tako, bitna je i činjenica da kod ovog CTP-a imamo mogućnost korištenja i kemijskih i bezprocesnih termalnih ploča.
S obzirom na činjenicu da planiramo značajnije zakoračiti u proizvodnju ambalaže, kvaliteta izrade tiskovne forme pomoću Kodak Squarespot tehnologije bila nam je na prvom mjestu kod odabira.

Što ova investicija znači za poslovanje u cjelini? U kojem segmentu očekujete najviše poboljšanja i uštede?

Kao što sam rekao, s novim CTP-om dobili smo, prije svega stabilnu i pouzdanu proizvodnju te kao krajnji rezultat vrhunsku kvalitetu otiska. Najveći pomak u pogledu kvalitete vidjeli smo u rasterskoj točkici te u samom kolornom otisku. Kupci su, naime, sve zahtjevniji te uz cijenu i rokove traže i sve veću kvalitetu.
S novim CTP-om dobili smo i značajne uštede u pogledu opterećenja operatera i njegova je intervencija sada zaista minimalna. Potrebno je napuniti kazete s pločama; u jednom punjenju stane 120 ploča, a sve ostalo je  automatizirano. Na taj način operater se može posvetiti pripremi i provjeri poslova za tisak.

Spomenuli ste da vam je kod odluke bilo bitno i to što imate lokalnu servisnu podršku dobavljača tvrtke Grafik.net. Što vam znači njihova podrška?

Suradnja koja s tvrtkom Grafik.net traje već 15 godina najbolje govori koliko smo zadovoljni kako prodajnom, tako i tehničkom podrškom. U današnje vrijeme kada više nego ikad prije do izražaja dolazi izraz „vrijeme je novac“ imati pouzdanog partnera jako je važno. Brzina reakcije i efikasnost Grafik.net tima pružaju nam sigurnost i mirnoću u svakodnevnom poslovanju.

Grafing 00002

Tiskara Grafing usmjerena je i na održivost i „zeleno“ poslovanje. Je li i to jedan od razloga zašto novi CTP?

Naša ekološka svijest očituje se u korištenju suvremene proizvodne tehnologije čiji su negativni učinci na okoliš zanemarivi u odnosu na standardnu izradu tiskovne forme i tiska. Potrošnja električne energije je 30% manja.
Tako da je i ekološki aspekt bio bitan kod odluke o investiranju u jedan od najnaprednijih Kodak CTP uređaja. Bitno je naglasiti da bezprocesne ploče izrađene na našem CTP uređaju ne zahtijevaju kemijsku obradu u razvijačici, nego se razvijaju u tiskarskom stroju bez upotrebe dodatnih kemikalija. Kada imamo potrebe za većim nakladama i dužom dugotrajnosti ploča, tada koristimo „low-chem“ razvijač za strojno razvijanje uz minimalnu potrošnju. Stalnim poboljšavanjem tehnologija, procesa i proizvoda ne samo da ispunjavamo želje i očekivanja kupaca, nego i  smanjujemo negativne utjecaje na okoliš.
Grafing je odabrao FSC® CoC (Chain of Custody) standard i tako prihvatio obvezu procesa proizvodnje po međunarodnim standardima čiji je osnovni cilj ekološki odgovorna, društveno korisna i ekonomski održiva proizvodnja.

Tagovi: Kodak, CTP Sustavi

GRAFIK.NET

Osjetite boje - Istražite mogućnosti - Otkrijte savršenstvo - 25 godina s vama

CTP I KONVENCIONALNI TISAK

CTP osvjetljivači - Razvijačice - Izlagači uređaji i ostali alati - Fleksografski sustavi - Mjerni instrumenti - Proofing - CTP ploče i ostali repromaterijal

Digitalni tisak

Inkjet digitalni tiskarski strojevi - Inkjet strojevi velikog formata - Elektrofotografski c/b digitalci - Kolor digitalci - Boje i ostali repromaterijal

Dorada

Bigerice – Falcerice – Laminatori – Rezačice - Strojevi za uvez - UV lakiranje - Dorada iz role - Izrada kartica - Multifunkcijski strojevi za doradu - Ostala doradna oprema

Produkcijski softver

Softverska rješenja i programski paketi za pripremu tiska, konverziju boja i probne otiske za ambalažni i komercijalni dio tiskarske industrije - MIS/ERP sustavi za upravljanje poslovnim procesima

Strukturno kabliranje

Računalne mreže, audio i video sustavi, konferencijski sustavi, usluge tehničke podrške

GRAFIK.NET D.O.O.

Trnjanska cesta 114
10000 ZAGREB
HRVATSKA
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
T +385 1 6137 414
ugp member badge1 350px

POŠALJI PORUKU

PRATITE NAS

  

Kolačiće koristimo za prilagođavanje sadržaja web mjesta, značajki društvenih medija i analizu prometa. Također dijelimo informacije o vašoj upotrebi ove web stranice s našim oglašivačkim i društvenim medijskim partnerima.